Bloggen
Välkommen till B-P-bloggen
I vår skola, Gymnasiet i Petalax, åker vi varje år på två olika så kallade projektresor. I år är destinationerna Sankt Petersburg och Bryssel-Paris. Före projektresorna har vi alltid en projektvecka då vi lär oss om länderna vi ska till och dess kultur. Ni kommer på den här bloggen få följa med vad Bryssel-Paris-gänget gör under vecka 8. Bloggare och webbredaktörer är Lydia Lidman och Elina Hyöty och det är vi som har hand om denna hemsida. Elina står också för bilderna. Vi studerar båda två i GiP och går nu andra året. Trevlig läsning!
Elina Hyöty och Lydia Lidman
Måndag 17.02.2020
Projektveckan har idag sparkats igång med full fart. I Bryssel-Paris-gänget har vi idag främst sysslat med projektpresentation med handledning av våra lärare André Forsman och Anna Bäckström. På eftermiddagen fick vi först besök av riksdagsledamot Mikko Ollikainen, som berättade om livet inom politiken, jobbet i riksdagen och allmänt om demokrati. Under de två sista lektionerna fick vi ta del av Jenny Lindholms och Janne Bergs presentation om deras nya app, Pocket Democracy. Det är en app där man enkelt kan ta del av senaste nytt från kommunen. Vi fick även en uppgift av Jenny och Janne som vi kommer jobba med under veckan.
Elina Hyöty och Lydia Lidman
Tisdag 18.02.2020
Andra dagen av projektveckan och våra arbeten tar sakta men säkert form. Under de första lektionerna fick grupperna jobba med sina presentationer om Bryssel, Paris eller EU (dessa texter kan ni läsare också ta del av under flikarna uppe i högra hörnet). Webbredaktörerna började idag med designen av hemsidan.
Anna, Johanna, Amanda och Sofia jobbade i köket under förmiddagen och tillredde crêpes till hela gruppen. Det blev crêpes fyllda med nutella och hallonsylt som avnjöts som efterrätt efter lunchen och det smakade mycket bra!
Under den resterande tiden av dagen jobbade vi i grupper med uppgiften som vi fått av Jenny och Janne. Uppgiften går ut på att sammanställa en text om hur man kunde få ungdomar mera intresserade av politik samt på vilket sätt man kunde förbättra appen Pocket Democracy. Grupperna har jobbat flitigt och diskuterat olika idéer. Uppgiften är även en tävling så gruppen med den bästa utvecklingsidén för appen vinner ett pris i slutet av veckan. Häng med på bloggen för att få reda på vem som tar hem det!
Elina Hyöty
Onsdag 19.02.2020
Idag fick vi ha en lugnare förmiddag då vi kollade på ett avsnitt av serien Black Mirror. Efter att ha kollat på avsnittet fick vi frågor som vi diskuterade kring om serien. Efter det fick vi jobba en stund med projekten om länderna vi ska till och texterna börjar nu bli färdiga. Snart finns de även här på hemsidan! På eftermiddagen fortsatte vi med uppgiften vi fick om Pocket Democracy.
De två sista timmarna idag fick vi besök av journalisten Heidi Finnilä från Yle. Hon föreläste om källkritik och "fake news". Vi fick lära oss vad som kännetecknar en pålitlig nyhet och vilka nyheter man inte borde dela vidare. Efteråt fick vi även ställa våra egna frågor om bland annat journalistyrket.
Lydia Lidman
Torsdag 20.02.2020
Projektveckan lider sakta mot sitt slut. Dagen startade med stadsplanering under handledning av Anna Bäckström. Anna höll en kort presentation om hur olika städer är uppbyggda och grupperna fick som uppgift att planera och rita sin egen stad. Staden bör vara funktionell och innehålla det som behövs för att få ett samhälle att gå runt, t.ex. bostadsområden, industrier, vägar, vattenverk. Skalan fick de välja själva, den populäraste var 1:10 000. En teckenförklaring krävdes också för att förenkla läsningen av kartan. Efter lunchen presenterade grupperna sina städer inför en jury bestående av lärarna Inga-Lill Till och Pernilla Smulter. Juryn utsåg en vinnare för bästa stadsplanering. Frida Tallgren och Nora Westerback vann, stort grattis!
Webbredaktörerna har idag jobbat hårt med hemsidan och fört in alla gruppers texter i hemsidan. Ni hittar dem nu under rubrikerna i den övre balken!
Elina Hyöty
Fredag 21.02.2020
Slutspurten av projektveckan! Dagen startade med att vi avslutade projektet med Pocket Democracy och presenterade våra arbeten i form av en pitch. Bästa pitch belönades också med ett pris. Det vinnande laget bestod av Sandra Smedlund, Lydia Lidman, Jahija Avdic, Oscar Herrgård och Ted Stenmark. De vann med motiveringen att de hade konkreta och unika idéer samt en mycket snygg presentation. Efter Pocket Democracy pitcherna blev det dags för grupperna att presentera sina arbeten om Bryssel, Paris eller EU som de jobbat flitigt med under hela veckan. Vi fick ta del av presentationer om franska revolutionen, EU:s historia, hur fungerar EU m.fl. Hela gruppen lärde sig mycket nytt om de länder vi kommer att besöka.
Till slut fick vi nu också berätta för resten av skolan vad vi jobbat med under veckan samt ta del av vad de andra projekten har pysslat med. Vi fick delta i en kahoot om Sankt Petersburg samt se deras hemsida. Vi fick också ta del av vad Studier i rörelse-gänget har hållit på med och se deras blogginlägg från veckan.
Med det sagt lider den här veckan nu mot sitt slut och bloggen blir tyst ett tag. I bästa fall får ni höra mer av oss under resan och om inte, så hittar ni oss på skolans sociala medier. Tack för att ni hängt med under veckan!
Elina Hyöty